top of page

İF İSTANBUL professor marston & the wonder women

"Bence sıradısı bir yasamı arzuluyorsun." Filmden.


İf İstanbul Bağımsız Film Festivali kapsamında denk geldiğim ve iyi ki kaçırmamısım diyebileceğim bir film. Angela Rabinson hem senaryo hem de yönetmen olarak karsımızda. Oyuncular; Luke Evans(Bill), Rebecca Hall(Elizabeth) ve Bella Heathcote(Olive) kusursuz olarak filmi üstlenmişler diyebilirim. Gerek görsel olarak gerek oyunculuklar ve elbette hikaye açısından soluksuz izlettiği şüphesiz.

Film şöyle başlıyor; Harwardlı prof. Marston'ın yarattığı Wonder Women çizgi roman karakteri feminist süper kahramanı, yetkililer tarafından sakıncalı bulunup prof. tarafından açıklamaya mecbur kalması ana çatısı altında hikaye akıyor. Basit bir soruyla başlıyor; "normal olmak nedir" "Normal" olmak nasıl mümkün olur? Aslında, düşünmeye ilk doğduğumuz andan başlayabiliriz.. dünyaya ilk gözümüzü açtığımızda bizi karşılayan, pembe ve mavilerden mesela. kıyafetlerimizden, oyuncaklarımızdan.. büyürken ki davranış, yürüyüş ve oturuş biçimlerimizden. dış uyarılardan. adımlarımız ölçülü mü olmalıydı, otururken bitiştirip mi oturmalıydık. kız çocuklarının belli bir yaşa geldiklerinde, artık sokakta erkek çocukları gibi özgür oynayamadıklarından. okullarımızı bitirmemiz gereken yaş ile evlenme yaşımızdan. Evliliğin yerini çocuğa bırakmasından. Aslında bir döngüdür bu. Toplum döngüsü. Bu halkanın birazcık dışında kaldığınızı düşünüyorsanız "normal" değilsiniz demektir. üzerine yasak aşkları hiç eklemiyorum bile. Evlenme çağınız biraz geçtiyse önce evde kaldınlar başlar, sonra "ahlaksız kadın" muamelesi görmeye başlayabilirsiniz ve muhtemelen, çocuklarının görüşmesini istemeyeceği arkadaşlardan olacaksınız. Toplum, halkanın dışında kalan insandan aslında çok korkar. Kendilerinin de halka dışında kalabileceği korkusu belki de. Örneğin; eşcinsel bir çocukla arkadaşlık eden başka bir çocuğun eşcinsel olabileceğini, eşcinselliğin bulaşıcı olduğunu düşündüklerinden, kendi çocuklarını koruma altına almak için tehdit edip, hatta dövme ve hatta öldürme haklarını kendilerinde görebiliyorlar. Normal olduklarından mı?Korktukları için. Güvenilir alanlarını kaybetmek korkarlar..

Wonder Women filmi, başından sonuna kadar "normal" olmak ve "normal" olmamanın yarattığı bedelleri irdeler. Aşık olmak yeterli mi? Seyirci salondan ayrıldığında bu kavramla birlikte, muhtemelen şunu sorguluyordu; Wonder Women kimdi? Prof. Marston? Elizabeth? Olive mı? Kuşkusuz iki güçlü kadın, özünü oluşturmaktadır.

Blogumu takip edebilir, beğendiyseniz yazımı paylaşabilirsiniz.

bottom of page