top of page

Manifesting Nedir, Nasıl Çalışır? Gerçekten Ne İşe Yarar?

Son birkaç yıl içinde, arkadaşlarınızdan biri yaşam hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda tavsiye istediğinizde "Manifest et" veya "Sesli olarak ifade et, yazılı hale getir" gibi ifadeler duydunuz mu?


Ya da belki TikTok'ta veya Instagram'da #Manifesting gibi trendlerin peşinden sürüklendiniz mi?


Manifest etme, istediğiniz şeyi düşünce gücüyle gerçekleştirmeye çalışma fikri aslında çok yeni değil.


Kökleri, düşüncelerimizin maddi dünyayı etkileyebileceği ve olumlu düşünmenin sorunlarımızın çözümü olduğu inancına dayanan 19. yüzyıl Yeni Düşünce hareketine dayanır.


Bu fikir, Hindu öğretileri de içeren eski ruhani öğretilere kadar uzanır; yani zihin, beden ve evrenin birliği fikrine dayanır.


Ancak son zamanlarda manifest etme kavramına olan ilgi büyüdü. Google Trends'e göre, "nasıl manifest edilir" gibi arama terimleri son beş yılda sürekli olarak arttı.


2020'nin belirgin viral memleri arasında yer alan "Kapa çeneni manifest ediyorum" gibi ifadelerden ve TikTok'ta kendini manifesting "uzmanları" olarak tanıtan birçok kişiden bahsetmiyorum bile.


Bu artan popülarite, global bir salgınla başa çıkma sürecimizin iki yılı aşkın sürdüğü ve kontrol eksikliği yaşadığımız bir dönemde anlaşılabilir. Bu süre zarfında, düşündük ve istediğimiz şeylere odaklanmak için daha fazla zamanımız oldu. Hayatımızı olumlu bir şekilde değiştirmek isteme ve bunu gerçekleştirmek için adımlar atmaya yönelik fikir, dünyada neler olup bittiğinden bağımsız olarak oldukça cazip geliyor.


Manifest etme, bazen sadece "hüsnükuruntu" olarak kabul edilir, ancak psikologlara göre bu konseptin altında daha fazla şey yatabilir. Hedeflere odaklanmak sizi motive edebilir ve aynı zamanda kendinizi daha iyi bir şekilde nasıl geliştirebileceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.


Bu yazıda, psikologlar manifest etmenin sadece bir inanç sistemi olup olmadığını değil, aynı zamanda sağlıklı ve pratik bir şekilde nasıl uygulanabileceğini açıklıyorlar.


Manifesting Nedir ve Neden Bir Anda Popüler Oldu?


Bir kişisel gelişim egzersizi olarak tezahür, farkındalık, görselleştirme ve meditasyon gibi uygulamalar yoluyla düşüncelerinizi arzu ettiğiniz bir sonuca odaklayarak onu gerçeğe dönüştürmeye çalışmak anlamına gelir. Esasen, fikir şu ki;


Bir kişisel gelişim egzersizi olarak manifest, farkındalık, görselleştirme ve meditasyon gibi uygulamalar yoluyla düşüncelerinizi arzu ettiğiniz bir sonuca odaklayarak onu gerçeğe dönüştürmeye çalışmak anlamına gelir. Esasen fikir, kişisel hedeflerinizin var olduğunu düşünmenizdir.



Miami'de farkındalık ve kişisel gelişim konularında uzmanlaşmış bir psikoterapist olan Denise Fournier, PhD, LMHC SELF'e şöyle diyor: "Tezahür, gelecek için bir vizyon yaratmak, bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için enerji ve niyet ortaya koymak ve ardından düşüncelerinizi, duygularınızı ve eylemlerinizi buna göre hizalamakla ilgilidir." "Bu süreç, kendimiz üzerinde çalıştığımızda, koşullarımızı değiştirmeye çalıştığımızda ya da kişisel bir hedefe ulaşmaya karar verdiğimizde yaşadığımız sürecin aynısıdır. Niyet, zihniyet ve yönlendirilmiş eylemi içerir" diye ekliyor.


Peki bu düşünce deneyine bu ani ilgi neden? Tekrar ediyorum, eşi benzeri görülmemiş bir dönemde yaşıyoruz. "İstikrar duygumuz sarsıldı ve bu güçsüzlük ve bunalmışlık duygularına neden olabilir. Kendimizi istikrarsız ya da öngörülemez hissettiğimizde, daha iyi koşullara ulaşabileceğimizi düşünme gücüne sahip olduğumuza ya da kontrolümüzün ve anlayışımızın ötesindeki güçlerin (ister daha yüksek bir güç ister başka bir mistik enerji olsun) bizim lehimize çalışıyor olabileceğine inanmak son derece rahatlatıcı olabilir" diyor Dr. Fournier.


Kaderiniz üzerinde kontrol sahibi olmanın cazibesinin yanı sıra, tezahür ettirme, hayatta gerçekten ne istediğinizi bulmayı (ve dikkatinizi buna vermeyi) içerdiğinden, bir tür kendini keşfetme biçimi de olabilir. Astrolojiye ve burcunuzu öğrenmeye benzer, çünkü ruhunuza dokunmanıza izin verebilir ve içsel benliğinizi anlamak için bir çerçeve sağlayabilir. (Elbette, Balık burcu olmanın sizi daha hassas yaptığına dair somut bir bilimsel kanıt yok, ancak astroloji olası kişilik özelliklerinize dair ek bir bakış açısı sunabilir).


Farkındalık ve tezahür hakkında yazılar yazan terapist Julia Bartz (LCSW) SELF'e şöyle diyor: "Özünde, tezahür, astroloji ve meditasyon gibi kendini keşfetme uygulamaları kendimize ve bizim için neyin önemli olduğuna odaklanmamıza yardımcı olabilir." "Çoğumuza erken yaşlardan itibaren ailelerimiz ve sosyal kurumlarımız tarafından neleri önemli bulmamız gerektiği öğretildi. Örneğin, ana hedeflerimizin servet biriktirmek, çekirdek aileler oluşturmak ve hatta ünlü olmak olması gerektiğini düşünmeye şartlanmış olabiliriz."


İster tezahür ettirme uygulamaları yoluyla ister başka bir şekilde olsun, hayatta ne istediğinizi düşünmek, sizin için gerçekten önemli olan şeylere öncelik vermenize yardımcı olabilir - örneğin artık sizin için işe yaramayan bir ilişkiden ayrılmak ya da her zaman tutkulu hissettiğiniz bir alanda işe başvurmak gibi. Ve pandemiden Ukrayna'daki savaşa, devam eden ırksal adaletsizlikten hızla ilerleyen iklim değişikliğine kadar günümüzün birçok rahatsız edici gerçekliği bağlamında, değerleriniz ve öncelikleriniz üzerinde düşünmek için ilham almanız mantıklıdır.


Manifest gerçekten işe yarıyor mu?


Tezahür ettirmeye hedef belirleme açısından bakarsanız, bu kavramın kesinlikle bir geçerliliği vardır.


Mayo Clinic'e göre, genel olarak araştırmalar, tezahürün temel kavramlarından biri olan pozitif düşüncenin genel zihinsel sağlığınız için faydalı olabileceğini, daha düşük depresyon vakalarına ve stresli durumlarda daha iyi başa çıkma becerilerine yol açabileceğini göstermiştir.


Bunun da ötesinde, olumlu ve hedef odaklı bir zihniyet, hedeflerinize yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, Temel ve Uygulamalı Sosyal Psikoloji'de yayınlanan 2017 tarihli bir çalışma, tenis oyuncularının performanslarını artırma ve rakiplerine karşı bir maç kazanma hedeflerini hayal etmek için bir görselleştirme egzersizi kullandıklarında, bu hedefleri görselleştirmedikleri zamana göre daha başarılı olduklarını ortaya koymuştur.


Bartz, bir hedefi görselleştirmenin -ya da ne istediğinizi yazmanın- sihirli bir şekilde dileğinizi gerçekleştirmeyeceğini, ancak kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete benzer şekilde çalışarak başarı şansınızı artırabileceğini söylüyor.


2016 yılında The Encyclopedia of Mental Health'te yayımlanan bir inceleme de, bir durumun nasıl sonuçlanacağına (olumlu ya da olumsuz) ilişkin bakış açınızın sonucu etkileyebileceği kavramını destekliyor. Örneğin, derlemede öğretmenlerin bir öğretim yılına belirli öğrenciler için daha olumlu beklentilerle başladıkları ve onları yıl boyunca gelişme göstermesi muhtemel "geç gelişen" öğrenciler olarak gördükleri bir çalışmaya atıfta bulunuluyor.


Araştırmacılar, herhangi bir beklentinin olmadığı öğrencilerle karşılaştırıldığında, "geç çiçek açan" grubun performansında daha fazla gelişme olduğunu, çünkü öğretmenlerin onlara daha fazla zaman ayırdığını ve ilgi gösterdiğini tespit etmiştir.


Hayatta ne istediğinizi ortaya koymak söz konusu olduğunda, ulaşmak istediğiniz hedefe, bunu gerçeğe dönüştürmek için ne yapmanız gerektiğine ve oraya ulaştığınızda nasıl hissedeceğinize odaklanmak anahtar olabilir. Bartz, "Temel olarak, ne istediğinizi ve bunu nasıl elde edeceğinizi hayal etmek için zaman ayırmak, bunu gerçekleştirmek için adımlar atmanıza yardımcı olabilir" diyor.


Manifesting Konusunda Doğru Olmayan Şeyler Neler?


Bartz, sizi olumlu bir zihniyete sokup hedeflerinize ulaşmaya odaklanmanıza yardımcı olsa da, tezahür fikrinin toplumumuzda başarının önündeki bazı sistemik engelleri kabul etmekte başarısız olabileceğine dikkat çekiyor. "Örneğin, bir sanatçı olmak istiyorsanız, sürekli reddedildiğiniz için cesaretiniz kırılmış hissedebilirsiniz - ancak işin gerçeği, toplumumuzun sanatçılarının çoğunu teşvik etmediği ve desteklemediğidir" diyor.


Kendi gerçekliğinizi ortaya koyma kavramı, marjinalleştirilmiş toplulukların üyeleri için de en iyi ihtimalle sorunlu olabilir. Örneğin, Siyahların, Yerlilerin ve diğer beyaz olmayanların deneyimlerinin merkeze alınmadığı ortamlarda başarılı olma ihtimaliniz düşük olabilir. San Francisco'da yaşayan psikoterapist ve yönetici koçu Hawlan Ng, SELF'e yaptığı açıklamada, "İnsanlar bir şeyleri gerçekleştirme gücünün yalnızca kendilerinde ve zihinsel enerjilerinde olduğuna inanabilir, ancak gerçek şu ki, yoksulluk, ayrımcılık ve ötekileştirme ile yaşayan insanlar için sadece tezahür ettirmenin ortadan kaldıramayacağı sistemik engeller var" diyor.


Dr. Ng, tezahür ettirmede "başarısız olmanın" marjinalleştirilmiş insanlar arasında kendini suçlamaya ve hatta suçluluk duygusuna yol açabileceğini, bu duyguların da anksiyete ve depresyon için risk faktörü olabileceğini ekliyor.


Potansiyel olarak dışlayıcı ve idealist olmasının yanı sıra, diğer uzmanlar tezahür ettirmenin "büyülü düşünceye" çok fazla yaslanabileceğini, neredeyse geçmişinizle ve bugününüzle başa çıkmayı atlamanın bir yolu olabileceğini düşünüyor. Dr. Ng, tezahür ettirmenin insanların geçmiş travmalardan veya zor durumlardan kaçınmaları için cazip bir yol olabileceğini, ancak birçok insan için geleceğe odaklanmadan önce acılarıyla yüzleşmenin önemli olduğunu söylüyor.


Tüm bunları açığa çıkarmanın bir yolu, mümkünse yeni hedefler belirlemeye çalışmadan önce bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmektir (uygun fiyatlı ruh sağlığı yardımı bulmak için bazı tavsiyeler). Örneğin, sağlıklı, uzun vadeli bir ilişki tezahür ettirmeye çalışıyorsanız, ancak çocukluğunuzdan gelen bağlanma travmasını kabul etmediyseniz ve iyileştirmek için çalışmadıysanız, gömülü duygularınız üzerinde çalışmadan tezahür hedefinizde çok fazla ilerleyemeyebilirsiniz, diyor Bartz.


Tezahür ettirmek aynı zamanda nihai hedefe çok odaklanıp, oraya ulaşmak için gereken eylemlere yeterince odaklanmamak anlamına da gelebilir. "Evet, niyet önemlidir," diyor Dr. Fournier, "ama eylem de denklemden çıkarılamayacak kadar gerekli bir parçadır."


Dr. Fournier, hedeflerinizin gerçekleşmesini sağlayacak olanın siz olduğunuzu ve bunu da hedeflerinize nasıl ulaşacağınızı tam olarak ortaya koyarak yapabileceğinizi söylüyor. Yine, eğer bu hedef sağlıklı bir ilişkiyse, bu adımlar geçmiş ilişkilerinizdeki alışkanlıklarınız ve eğilimlerinizle ilgili öz farkındalığı (belki de bu yakınlık veya savunmasızlık korkusudur, Bartz buna dikkat çekiyor) ve bunlardan nasıl ders çıkarabileceğinizi ve ileriye dönük olarak nasıl gelişebileceğinizi içerebilir.


Dikkat edilmesi gereken bir başka potansiyel dezavantaj: Önemli bir şeyi tezahür ettirmeye çalışırsanız ve işler istediğiniz gibi gitmezse, bu ruh sağlığınıza zarar verebilir. Dr. Ng, "Tezahür ettirme ya da yeterince çabalar ya da düşünürsek hayattaki sonuçları kontrol edebileceğimiz ya da yönlendirebileceğimiz hissini veren herhangi bir zihinsel uygulama ile ilgili endişem, bazı insanların yeterince çaba göstermediklerini ya da yeterince iyi olmadıklarını ve bu yüzden hayatın onlara bir hayal kırıklığı verdiğini düşünmeleridir" diyor. Bu sağlıklı bir bakış açısı değildir, çünkü kontrolümüz dışında olan çok şey vardır, özellikle de böylesine belirsiz bir dünyada ve zihinsel esenliğin bir parçası da değiştiremeyeceğimiz şeylerle başa çıkmanın etkili yollarını bulmaktır.


Bir şeyi pratik bir şekilde nasıl tezahür ettirebiliriz?

İçinde bulunduğunuz duruma bağlı olarak, tezahür sizin için iyi olmayabilir. Ve yine, metaforik kristal kürenize bakıp bir şeyin gerçekleşmesini dilemek muhtemelen koşullarınızı bir gecede değiştirmeyecektir. Ancak denemek isterseniz, zihinsel sağlığınızı destekleyebilecek bir şekilde bu uygulamayı denemek için bazı yönergeler vardır.


Bartz, tezahür ettirmenin tam olarak doğru bir yolu olmadığını, bu nedenle stratejinizin sürekli olarak içsel düşünmeyi (geleceğiniz için gerçekten ne istediğinizi netleştirmek için) ve pratik eylemleri (sizi oraya götürmeye yardımcı olmak için) içerdiği sürece olmasını istediğiniz her şey olabileceğini söylüyor. Bazı insanlar, örneğin dolunay sırasında bir mum yakıp belirli bir niyeti dile getirmek gibi resmi bir ritüel gerçekleştirirken, diğerleri bu olumlu niyetleri günlük meditasyon uygulamalarına dahil edebilir. Hatta günlük tutarken kendiniz için belirlediğiniz belirli bir hedefi yazmak için kısa bir an ayırmak bile olabilir. İşte başlamanız için uzman onaylı bazı öneriler.


1. Dilek tutmakla aynı şey olmadığını kabul edin.


Doğum günü pastanızın üzerindeki mumları üflemek gibi değildir. Dr. Fournier, "Tezahür ettirmeyi bir tür sihir olarak düşünmek yerine, dikkatinizin nereye gittiğinin farkına varma, düşüncelerinizin doğasını ve kalitesini fark etme ve kendi içsel deneyiminiz ve eylemleriniz üzerinde sahip olduğunuz gücün farkına varma pratiği olarak düşünün" diyor. Sağlıklı ilişki örneğine geri dönecek olursak, bu, sadece önemli bir diğerinin bir gün kapınıza gelmesini dilemek ve beklemek yerine, yeni insanlarla tanışabileceğiniz bir gruba (kitap kulübünden softball ligine kadar herhangi bir şey) katılarak kendinizi ortaya koyma konusunda kasıtlı olmak gibi görünebilir. Niyetlerinizin ne olduğu ve oraya nasıl ulaşacağınız konusunda dikkatli olmak, hayatınızda önemli değişiklikler yapmanın küçük bir yoludur, diye ekliyor.


2. Hedefinizi yüksek sesle söylemeyi deneyin.


Hedefinizi kendinize fısıldayarak bile olsa (belki her sabah uyandığınızda) yüksek sesle söylemek, ona odaklanmanızı sağlamanın ve öz yansımanızla uyumlu olmasını sağlamanın bir yoludur. Örneğin, zehirli bir eski sevgiliyle yeniden bir araya gelmeyi tezahür ettirmeye çalışıyorsanız, bunu yüksek sesle söylemek, bu niyetin sevgi dolu bir ilişki içinde olma yönündeki gerçek arzunuzla uyumlu olmadığını fark etmeniz için gereken içsel kontrol olabilir.


3. Niyetinizi yazın veya takvim hatırlatıcıları ayarlayın.


Ulaşmayı umduğunuz hedefler veya kilometre taşları, tıpkı yapılacaklar listeniz ve takviminizdeki etkinlikler gibi aklınızın bir köşesinde olmalıdır. Dr. Fournier, bunun için hedeflerinizi her gün görebileceğiniz bir Post-it'e ya da daha fazla mahremiyet istiyorsanız bir günlüğe yazmanızı öneriyor. Ayrıca takvim hatırlatıcıları ayarlayarak (örneğin haftalık olarak) 10 dakikalığına bile olsa vizyonunuzu kontrol etmenizi isteyebilirsiniz - bir tür hesap verebilirlik olarak hedefinize ulaşmak için attığınız (ya da atmadığınız) adımlar hakkında düşünebilirsiniz. "Etkili tezahür, niyet ve vizyonu sürekli olarak odakta tutmamıza dayanır, böylece düşüncelerimizde, duygularımızda ve eylemlerimizde kendimizi onunla hizalayabiliriz" diye yineliyor.


4. Bunu bir meditasyon ritüeli haline getirmeyi düşünün.


Eğer bu şekilde kullanmayı seçerseniz, tezahür ettirme kendi başına ruhani bir uygulama olabilir, ancak bunu düzenli bir farkındalık uygulamasına da dahil edebilirsiniz. Bartz, "Bazı insanlar meditasyon yapmayı ve hedeflerine ulaştıktan sonra nasıl hissedeceklerini hayal etmeyi severler" diyor. Bu, pozitif enerjinizi umut ettiğiniz gerçekliğe ve oraya ulaşmak için atacağınız adımlara odaklamanın bir yoludur. (Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız nasıl meditasyon yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz).


Ayrıca hedefinizi bir mumun üzerine (kavanozun üzerine) kalıcı kalemle yazmanızı ya da sadece mumu hedefinizin görsel bir sembolü olarak düşünmenizi ve her gün sabah meditasyon ritüelinin bir parçası olarak yakmanızı öneriyor. Mum sihirli bir şekilde tüm öğrenci borcunuzu yerle bir edecek ya da ruh eşinizin DM'lerinize girmesini sağlayacak mı? Belki; belki (muhtemelen) hayır. Ancak yine de, hedefinizi zihninizin ön saflarında tutarak, düşüncelerinizi ve eylemlerinizi ona ulaşmaya odaklamanız daha olası olabilir. (Ve en azından, mumlar soğuk bir hava yaratır.)


Kaynakça:


Shut up, I’m manifesting!, Rebbecca Jenning, 2020



What is manifestation? It's not 'magical.' Manifesting coaches share tips for beginners., USA TODAY, 2022


bottom of page