top of page

Yoga'da Asana Nedir? Yoga'nın Temellerine Bakış

Herhangi bir yoga dersine girdiğinde veya yoga ile ilgili araştırmalar yaptığında ve asana terimini çok duyacaksın. Peki ama nedir bu asana ve yoga ile ilişkisi ne?


Hazırsan, başlayalım!


Asana Nedir?


Asana, yoganın fiziksel uygulamasıdır ve bedenle ilgilidir. Asana aynı zamanda yoganın pozları veya duruşları için kullanılan başka bir isimdir. Sanskritçe'de asana kelimesi özellikle meditasyon için "oturak" anlamına gelir. Bugün asana yoga ile eşanlamlıdır, ancak sadece bir bileşenidir.


Neden asanayı öğrenmeliyiz?

Çünkü yoga asanasının ne olduğunu, nereden geldiğini ve tarihini anlamak çok daha zengin bir pratiğin kapılarını açar. Yoga, ayağınızı başınızın arkasına koymaya çalışmakla ilgili olmaktan çıkar ve daha anlamlı bir şey haline gelir.


Fiziksel Uygulama Olarak Yoga Asana


Asanadan bahsettiğimizde, yoganın fiziksel uygulamasından bahsediyoruz demektir. Yoganın ne olduğu konusundaki kafa karışıklığı nedeniyle bu biraz fazlalık gibi görünebilir.


Çoğu modern uygulayıcı başlangıçta yoga duruşları veya yoga asana yaparak yogaya gelir. Ancak yoga asanası yoga değildir. Asana sadece bedeninizle yaptığınız fiziksel bir şekildir.


Yoga yapmak için yoga pozlarını kullanırız. Ancak yoga pozlarının kendisi yoga değildir.


Bir benzetme yardımcı olabilir.


Yogayı ateş olarak düşünün.


Ateş yakmanın pek çok yolu vardır. İki çubuğu birbirine sürtebilir, çakmak taşını çeliğe vurabilir veya güneşi camla büyütebilirsiniz. Yine de yöntem ateş değil, ateşi başlatmanın bir yoludur.


Aynı şekilde asana da yoga yapmanın bir yoludur ama yoganın kendisi değildir. Ve yogayı keşfetmenin pranayama, nefes egzersizleri gibi başka yöntemleri de vardır.


Başka bir deyişle, asana yapmadan da yoga yapabilirsiniz.


Neden Yoga Pozları Uyguluyoruz?


Peki, yoga duruşlarla ilgili değilse neden duruşları yapıyoruz?


Yoga öğretmeni B.K.S. Iyengar, bugün herkesin en aşina olduğu uygulama olan "Modern Postüral Yoga" olarak düşünülebilecek şeyi popülerleştirdi. Onun 1966 tarihli kitabı Light on Yoga, 200 duruşu kodlamış ve asana uygulaması için birincil referans haline gelmiştir.


Ancak sadece asanaya güvenmek, yoga duruşları ile yoga arasında bir kopukluk yarattı. Bunun bir kısmı Iyengar'ın kendi bilgi eksikliğinden kaynaklanıyordu.


"Iyengar klasik Hint entelektüel geleneğinde herhangi bir resmi eğitimden yoksun olduğu için... teorik içeriklerin ve arka planların rolü ve değeri hakkında çok fazla endişe duymuş olması pek olası değildir.


Elizabeth De Michelis, Modern Yoga Tarihi


De Michelis'in sözünü ettiği şey, yoga düşüncesi ve felsefesinin engin geleneğidir. Bu metinlerde bilgi genellikle yoganın "teorisi" olarak adlandırılır. Ancak, bu teoriyi almak ve uygulamak zorundasınız. Teoriyi pratiğe dökmeniz gerekir.


Ancak Iyengar teori konusunda eğitim almamıştı, dolayısıyla teoriyi uygulamasının bir yolu yoktu. Onun için asana yoga yapmanın yoluydu. Iyengar'ın asana yöntemi işe yarayabilir, ancak tekerleği yeniden icat etmek de olabilir. Yogada binlerce yıllık bir keşif süreci var. En baştan başlamamıza gerek yok, ancak daha önce gelenlerin üzerine inşa edebiliriz.


Modern Postüral Yoga'dan kendi başına bir varlık olarak bahsetme konusunda dikkatli olmalıyız. Bunun yerine modern uygulama, yoga geleneğindeki deney ve evrimi devam ettiriyor. Bu heyecan verici çünkü bir yoga öğretmeni olarak bu, modern beden ve zihin bilimini alıp yoganın bilgeliğiyle birleştirmek için bir fırsat.


Postüral Yoganın Popülerliği


Pozların popülerliği daha çok doğru zamanda doğru teklifi yapmakla ilgili olan pazarlama ile ilgilidir.


Yoga, postüral bir uygulama olduğu için başarılıdır. İnsanlar bunu başka bir egzersiz biçimi olarak görüyor. Onu sadece nefes alma ya da meditasyon pratiği olarak pazarlamaya çalışmak onu mahveder.


Kişisel deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki, stüdyo programına ne zaman bir meditasyon dersi koymaya çalışsak, beş kişi geliyor. Yine de, başka bir akış önerisi ekleyin ve iyi gidiyor. Bu bir anekdot ama verilerle destekleniyor.


Vinyasa ABD'de ve ötesinde en popüler yoga türü çünkü çok aktif. Amerikalılar olarak, üretken olmamız ve her zaman bir şeyler yapmamız gerektiği toplumsal DNA'mıza işlemiştir. Yoga asana size yapacak bir şeyler verir.


Aynı derecede önemli bir neden de eğlenceli olmasıdır. Asanaları birleştirdiğimizde veya birbirine bağladığımızda ve birinden diğerine akıcı bir şekilde hareket ettiğimizde, vücudunuzda iyi hissettirir.


Bu az bir şey değil. Bazı püristler yoganın ciddi olması gerektiğini iddia etse de, yoga öğretilerinde coşkuyla pratik yapmanız gerektiği fikri de vardır. Çünkü eğer bu konuda heyecanlı değilseniz, pes eder ve başka bir şey yaparsınız.


Günümüzde sağlık ve zindeliğe verdiğimiz önem, yogayı zamanımız için ideal bir fiziksel aktivite haline getiriyor. Bir zihin-beden pratiği olarak, genellikle sizin için iyi olarak görülür.


Ancak, aşağıda göreceğimiz gibi, sadece asanaya öncelik verirseniz zihinsel yönünü gözden kaçırabilirsiniz.


Yoga Duruşlarının İsimleri Nereden Geliyor?


Asana, yoga duruşlarının sonuna eklenen bir son ektir.


Örneğin, tada, dağ anlamına gelir. Tada artı asana eşittir tadasana veya dağ duruşu. İşte asananın vurgulandığı birkaç örnek daha.


  • Chaturanga dandasana - dört uzuvlu asa duruşu

  • Ardha chandrasana - yarım ay duruşu

  • Parivrtta parsvakonasana - döndürülmüş yan açı pozu


Yoga aslında insanların doğaya bakmasıyla ortaya çıkmıştır. Yoga duruşlarının hayvanların ve diğer canlıların, bilgelerin ve yeryüzünün isimlerini alması mantıklıdır. Balıklar, kurbağalar ve çekirgeler, ağaçlar, kahramanlar ve inekler vardır.


Diğer duruşlarda urdhva prasarita ekapadasana gibi vücut parçaları, sayılar ve yönler kullanılır.


  • Urdhva yukarı doğru anlamına gelir.

  • Prasarita germek veya genişletmek anlamına gelir.

  • Eka sayıdır.

  • Pada bir ayak veya bacaktır.

  • Genellikle ayakta splits olarak adlandırılır.


İsimler için Sanskritçe kullanmak yardımcı olabilir, özellikle de seyahat ediyorsanız çünkü duruşların nasıl adlandırılacağı konusunda daha fazla anlaşma vardır. İngilizce'de duruşlar farklılık gösterebilir ve çeşitli duruşlar için uçaklar, sandalyeler ve vahşi şeyler de dahil olmak üzere her türlü yaratıcı yorumu duydum.


Ayrıca "Baştan dize duruşu yapıyorum" yerine "Janu sirsasana üzerinde çalışıyorum" demek kulağa daha egzotik geliyor.


BKS Iyengar, duruşları düzenlemeye hizmet eden bu isimleri metnine dahil etti, ancak gerçek yenilikçi olan hocası Krishnamacharya'ydı. Krishnamacharya, yeni bir şey yaratmak için hatha yoga, jimnastik, güreş ve jimnastikten duruşları harmanladı.


Kaç Yoga Duruşu Vardır?


Teknik olarak 200 yoga duruşu vardır. Bunlar Iyengar'ın Light on Yoga adlı kitabından alınmıştır, ancak bunlardan sadece 50 kadarını düzenli olarak yoga derslerinde görebilirsiniz.


Efsaneye göre 8,4 milyon duruş vardır ve bu sayı Gheranda Samhita adlı bir yoga metninde geçmektedir. Yogada ne zaman böyle büyük bir sayı görseniz, bu sadece "çok büyük" veya "yapabileceğinizden daha fazlası" anlamına gelir.


Yoga Asana'nın Faydaları


Fiziksel bir uygulama olarak yoga asana oldukça etkilidir:


Vücudunuzu Güçlendirme ve Sıkılaştırma

Esnekliğinizi ve Dayanıklılığınızı Artırın

Enflamasyonu azaltarak hastalığı en aza indirir

Yaralanmalara iyi gelir


Günümüzün yoga asanaları düşük etkili, atletik ve genellikle enerjiktir. Yoganın faydaları hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.


Kalbinizi güçlendiren ve kilo yönetimine yardımcı olabilen bir kardiyo bileşenine sahip olabilir.


Yoganın fiziksel faydaları ne kadar inanılmaz ve gerçek olsa da, yoga asana zihinsel ve duygusal faydalarda gerçekten üstündür. Nasıl kullanacağınızı bilirseniz, yoga pozları daha sakin, daha net bir zihne ve neşe ve huzur hissine açılan bir kapı olabilir. Bunun için asananın başka bir anlamını keşfetmemiz gerekiyor.



Asana'nın Tarihçesi


Asana, Sanskritçe duruş veya oturuş anlamına gelen bir kelimedir. Arkeolojik kayıtlardan ve birincil kaynak materyallerden yorumlandığı üzere, ilk yoga asanaları büyük olasılıkla meditasyon için oturulan pozisyonlardı. Üçüncü yüzyıl civarında yazılmış olan Patanjali'nin "Yoga Sutraları "nda tarif edilmişlerdir.5


Asanalar, fiziksel hareketleri ve nefes tekniklerini birleştiren bir yoga dalı olan Hatha yoga uygulamasının bir parçasıdır. "Hatha Yoga Pradipika" 15. yüzyılda yazılmıştır ve çoğu oturma pozisyonu olmak üzere yalnızca 14 duruşu tanımlamaktadır.


Yoga tarihinde nispeten yakın zamana kadar (Batı fiziksel kültür hareketinin etkisiyle) asana geniş bir poz yelpazesi geliştirdi ve yoganın en yaygın uygulanan yönü haline geldi.


Bunu anlamak, asananın binlerce yıl boyunca yüceltilmiş statik bir uygulama olmadığını kabul etmek için uzun bir yol kat eder. Bunun yerine, sürekli olarak gelişmektedir. Geçen hafta icat edilen bir poz, 1940'lardaki veya 16. yüzyıldaki bir pozdan daha az meşru değildir.


Bikram Choudhury 2007 yılında 130 asananın patentini almaya çalışmıştır. ABD Patent Ofisi, asanaların onun iddia ettiği şekilde patentlenemeyeceğine karar verdi.6 Hindistan hükümeti daha sonra asanaları kamuya açık bir veri tabanında yayınlayarak kamu malı olarak tutmaya çalıştı.



Asana Pratiğinize Başlarken


İster yogada tamamen yeni olun ister mevcut pratiğinizi geliştirmek isteyin, başlangıç asanaları herhangi bir yoga akışının temel yapı taşlarından bazılarıdır. Bunları rutininize dahil ederek ve nefes, odaklanma ve meditasyonla birleştirdiğinizde, asanalar fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınızı iyileştirebilir.78


Yoganın birçok farklı tarzı ve biçimi vardır ve sizin için en iyisini bulmak zaman ve keşif gerektirebilir. Hangisinin size en uygun olduğunu görmek için birden fazla uygulama stilini -Hatha, vinyasa veya sıcak yoga (Bikram)- deneyin.


Örneğin Vinyasa hızlı tempolu ve zorlayıcı iken Hatha yoga nazik ve daha yavaş tempoludur. CorePower yoga gibi daha yeni fiziksel odaklı sınıflar, uygulamaya modern bir dokunuş sağlar. Yoganın yaşam boyu süren bir uygulama olabileceğini ve faydalarının zamanla arttığını unutmayın.


Kaynakça:


What is Asana in Yoga, Kate Saal, 2021

What is an Asana in Yoga?, Ann Pizer, RYT, 2022



bottom of page